RSS

Inilah Senarai Laman Web Yang Disekat Oleh SKMM

11 Jun
Nampaknya mereka yang suka muat turun filem dan video secara tidak sah dan percumaakan bengang dengan tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang telah menyekat laman web kesukaan mereka. Penyedia perkhidmatan Internet (ISP) telah dimaklumkan dan bersedia untuk berbuat demikian.
Ini kerana ia telah melanggar Akta Hakcipta 1987 dan telah menerima menerima permintaan daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Keenggunaan untuk mencegah capaian kepada laman web terbabit. Namun, takkan hanya permintaan dan bukannya arahan!! Berikut adalah senarai laman web terbabit
1.Warez-BB.org
2. ThePirateBay
3. Movie2k
4. MegaVideo
5. PutLocker
6. DepositFiles
7. DuckLoad
8. FileServe
9. FilesTube
10. MegaUpload

Melalui suatu surat rasmi, SKMM telah meminta para penyedia internet tempatan untuk menghalang akses ke lebih 10 halaman perkongsian fail yang popular. Ianya diperkatakan akses ke laman tersebut terpaksa dihalang kerana ianya terlibat dalam perkongsian fail-fail berhak-cipta, dan melanggar akta hakcipta tempatan.

10 halaman yang terlibat adalah Warez-BB.org, ThePirateBay, Movie2k, MegaVideo, PutLocker, DepositFiles, DuckLoad, FileServe, FilesTube, dan juga MegaUpload. Walaubagaimanapun, buat masa ini, beberapa penyedia internet masih lagi memberikan akses ke halaman ini. Namun mungkin ianya akan dihalang tidak lama lagi.

 
Leave a comment

Posted by on 11/06/2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: