RSS

Isu KUIN : Presiden Pelajar Ucapkan jutaan terima kasih kepada MB Kedah Atas Nasihat Dan Laluan Rayuan

30 May

May 30, 2011, 6 mahasiswa KUIN yang telah dikenakan hukuman tatatertib akan bertindak menghantar surat rayuan kepada ketua panel tatatertib hari ini. Mohd Faiz Arshad selaku Presiden Mahasiswa yang juga dikenakan hukuman tatatertib itu mengulas kenapa mereka perlu untuk berbuat demikian. Katanya ” kami akan bertindak untuk membuat rayuan bantahan terhadap kes ini kerana melihat perlu untuk mengikut prosedur hukuman tatatertib selanjutnya. Disini kami ingin menyatakan kami bersedia dengan segala jawapan daripada panel tatatertib melalui prosedur rayuan dibuat dan besedia untuk dibawa ke mahkamah sekiranya kes ini tidak diselesaikan dengan baik” . Menurutnya, hukuman tatatertib kepada 6 mahasiswa KUIN yang di tuduh terbabit dalam pertuduhan salah laku pelajar itu sebenarnya tidak adil dan mereka tidak diberikan hak pembelaan sepenuhnya keatas pertuduhan yang dibacakan kepada mereka.

Walaubagaimanapun Mohd Faiz selaku Presiden Mahasiswa KUIN mengucapkan jutaan terima kasih kepada MB Kedah iaitu Ustaz Azizan dalam keterbukaan bagi menyelesaikan kes ini.”Jutaan terima kasih kepada MB kedah diatas nasihat & laluan rayuan yang diberikan kepada 6 OKT dalam sidang media tempoh hari. segala kerjasama yang diberikan oleh semua pihak amat kami hargai.” katanya semalam.

” kami mengharapkan pihak berwajib terhadap isu ini perlu lebih terbuka dalam menangani masalah yang berlaku dan bukan hanya tunduk dan tidak mengambil peduli kepada masalah yang lebih besar dalam KUIN”. Mahasiswa tidak akan teragak-agak untuk berdemostrasi sekali lagi sekiranya masalah dalaman KUIN tidak diselesaikan secara baik walaupun telah melalui prosedur perbincangan dengan pihak pentadbiran. Beliau menafikan tanggapan sesetengah pihak yang mana menyatakan demostrasi yang berlaku sebelum ini tidak dibawa perbincangan terlebih dahulu dengan pihak pentadbiran. ” demostrasi berlaku sebenarnya adalah natijah daripada perbincangan sebelumnya” katanya. Beliau mengharapkan agar kes ini dapat diselesaikan dengan baik dan hukuman kepada 6 mahasiswa terbabit digugurkan dan ditarik balik.

Berita MPM KUIN.

 
Leave a comment

Posted by on 30/05/2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: